MEDARBETARREPORTAGE

CHRISTER BRINNER FÖR LEDARSKAPET

Byns brandmän gick i pension och det fanns risk för nedläggning. Vi ville gärna ha brandstationen kvar på orten, så vi var några stycken som ställde upp och hoppade in.

Ja, svårare än så behöver det ju inte vara. För Christer Rantanen tycks det vara en självklarhet att engagera sig i det man tycker är viktigt. Och i hans fall är det, minst sagt, en hel del.

Till vardags arbetar han som produktionsledare på spjällmonteringen hos Kongamek i Konga. Där för han bland annat lagersaldo, fördelar arbetet och hjälper till där det behövs i produktionen.

– Jag trivs som ledare, har alltid hamnat i den rollen. Men jag vill inte bossa, utan leda. Det är stor skillnad, säger han.

Utöver det jobbar han också som jourhavande styrkeledare/räddningsledare på Räddningstjänsten hemma i Vissefjärda. En vecka i månaden är han redo att rycka ut under kvällar, nätter och helger.

Upplägget gör att han kan kombinera brandmannayrket med dagtidsarbetet på Kongamek. Inledningsvis var han en av flera deltidsbrandmän men fick snart förtroende att leda gruppen. Nu har han gjort det i sjutton år.

– Vi har en otrolig gemenskap. Det är den som är anledningen till att jag fortsätter år efter år, säger han.

 
Givande arbete

Styrkan åker på ungefär 80 larm om året, främst inom Emmaboda kommun, men vid behov hjälper de också till i kringliggande kommuner. När larmet går är det bråttom. Inom fem minuter ska han och kollegorna vara påklädda och sitta klara i brandbilen.

Förutom bränder och trafikolyckor har han faktiskt också fått hjälpa till med att rädda katter i träd.

– Ja, det låter som taget från en serietidning men jag har faktiskt fått åka ut och plocka ner en katt från ett träd en gång. Kattens ägare, en liten flicka, var mycket nöjd med utryckningen, säger han och ler.

Tillvaron som deltidsbrandman på landsbygden innebär också en del sjukvårdslarm.

– Om ambulansen från Emmaboda är på annat uppdrag så rycker vi in. Vi har 20–25 hjärtstillestånd om året ungefär. Ibland är vi före ambulansen och då får vi göra det vi kan. Ibland går det vägen, men inte alltid. Då är det tufft, men alla de gånger det går bra så känner man ju att det man gör är givande, säger han.

Deltidarna i Vissefjärda, officiellt tillhör de Räddningstjänsten Emmaboda-Torsås, sysslar med vitt skilda saker.

I styrkan återfinns förutom ledaren från Kongamek allt från rörmokare och snickare till fritidsledare och ett butiksbiträde. Christer menar att den tillsynes brokiga uppsättningen människor är något positivt.

– Så här är det: alla har något de är bra på. Med rätt person på rätt plats funkar det jäkligt bra. Vi drar nytta av varandras kunskap när vi är på utryckning. Även om det är jag som för befälet så behöver jag alla medlemmar för vi ska kunna lyckas i vårt arbete, säger han bestämt.

Förutom att han leder en del av produktionen på Kongamek basar Christer Rantanen också över deltidsstyrkan i Vissefjärda och det lokala fotbollslaget.

 

– Vi har en otrolig gemenskap. Det är den som är anledningen till att jag fortsätter år efter år.

 

Christer menar att en god gruppdynamik är ett framgångsrecept för vilket lag som helst, i vilket sammanhang som helst.

– Ja, tillsammans är man jäkligt starka och strävar man åt samma håll kommer man långt, oavsett om det är inom brandkåren, industrin eller på fotbollsplanen.

 
Aktiv som 46-åring

Låt oss dröja kvar vid fotbollen en stund. Den har nämligen varit en stor del av Christers liv. För, dagens yrkesval till trots, var det inte brandmannayrket som hägrade när han var liten.

– Nej, det var väl fotbollsproffs man ville bli i så fall, säger han.

Även om karriären aldrig tog fart på elitnivå, han spelade som bäst på division 3-nivå, har han haft ett långt liv i fotbollens tjänst. Den första matchen spelade han som sjuåring, den sista inte mindre än 39 år senare, då i rollen som spelande tränare.

I dag har han slutat spela, men fortsätter alltjämt, föga förvånande, i en ledarroll. Den här säsongen tränar han Vissefjärdas herrar i division 6.

– Men vi är på väg upp i femman! påpekar han noga.

Om Vissefjärda GIF lyckas avancera i seriesystemet återstår att se, men att deras tränare besitter ledaregenskaper, det råder det inga tvivel om.